Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

er_kantoor_13_2023

BIM engineering

Tegenwoordig wordt elk groot project uitgewerkt in 3D. Op die manier kunnen impressies worden gemaakt, modellen worden uitgewisseld en er kunnen op een eenvoudige manier 2D-tekeningen worden gemaakt. In de afgelopen jaren komt de term ‘BIM’ steeds vaker voor als het om een bouwproject gaat. BIM staat voor 'bouwwerkinformatiemodel' en houdt in dat een 3D-model allerlei informatie bevat die gebruikt kan worden bij de planning, de begroting en het onderhoud van een gebouw. Bij grote projecten zijn verschillende partijen betrokken die allemaal een eigen model maken. Denk bijvoorbeeld aan houtskeletbouw, elektra of constructies. Wanneer deze modellen over elkaar heen worden gelegd, kan snel gezien worden of de modellen elkaar raken of clashen. Op deze manier kunnen veel faalkosten worden voorkomen.

Bureau Rozendaal werkt met verschillende 3D-programma’s om modellen te maken. Voor het uitwerken van HSB-elementen gebruiken we Revit met verschillende plug-ins. Deze zorgen ervoor dat we nog sneller een element kunnen framen en hiervan de tekeningen kunnen maken. Daarnaast is het mogelijk om stukslijsten uit te draaien en ifc-modellen te maken. Om werk te leveren dat goed aansluit op uw vraag gaan we graag in gesprek om in een vroeg stadium al na te denken over details. Het is essentieel voor BIM om met elke partij al vroeg om tafel te gaan, zodat tijdens de uitwerking van de HSB-elementen weinig aanpassingen nodig zijn.

De bouwkundig tekenaars van Bureau Rozendaal verrichten onder meer de volgende werkzaamheden:

  • Uittekenen van HSB-elementen in 3D met bijbehorende 2D-tekeningen en hoeveelhedenlijsten
  • Uitwerken van de bestaande situatie in 3D
  • Vertalen van 2D-tekeningen naar een bruikbaar 3D-model met hierin informatie die gebruikt kan worden om hoeveelheden te berekenen en tekeningen te maken
  • Samenvoegen van verschillende modellen voor werktekeningen
  • Opzetten van een Revit-template
  • Ondersteuning bij uw BIM-project